Συμμετοχή στην Επιστημονική Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt

Διάγνωση κατά Gestalt: Η κοινωνική τοποθέτηση στην κλινική οπτική. Μια φαινομενολογική προσέγγιση της ψυχοπαθολογίας.

Μπασκουρέλου Ψυχολόγος Gestalt Επιστημονική Διημερίδα Πάντειος Ψυχολογία
Έχουμε την χαρά και την τιμή να συμμετέχουμε στην Επιστημονική Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ, με θέμα “Ποι@ νοσεί; Διάγνωση κατά Gestalt: Η κοινωνική τοποθέτηση στην κλινική οπτική. Μια φαινομενολογική προσέγγιση της ψυχοπαθολογίας”.
 
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 9 & 10 Νοεμβρίου 2024 και θα είναι υβριδική, με ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση των θεωρητικών παρουσιάσεων και φιλική προς το περιβάλλον (eco friendly conference), ενώ στις εργασίες της διοργάνωσης θα συμμετέχουν ως εισηγητές / συντονιστές περισσότεροι από 50 επιστήμονες και επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα με πληροφορίες για τους ομιλητές και την εγγραφή είναι διαθέσιμο στο:
 
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Ψυχολογίας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt:

Ποι@ νοσεί; Διάγνωση κατά Gestalt: Η κοινωνική τοποθέτηση στην κλινική οπτική. Μια φαινομενολογική προσέγγιση της ψυχοπαθολογίας

“Με αφορμή τα 22 χρόνια από την ίδρυση του Επιστημονικού Σωματείου της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt αναδύθηκε η ανάγκη να τοποθετηθούμε πάνω σε κλινικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τη ροή της σύγχρονης κοινωνίας.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο, η «τέχνη» της ψυχοθεραπείας καλείται να συνδιαμορφώσει και να προτείνει ένα στέρεο έδαφος ανάπτυξης για τον άνθρωπο, μέσω της παροχής μιας παιδείας ανάληψης ευθύνης, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τις προκλήσεις της εποχής, όσο και τις υπάρχουσες πηγές στήριξης που είναι διαθέσιμες στο περιβάλλον.

Η καρτεσιανή σκέψη που κυριαρχεί στις δυτικές κοινωνίες, οδηγεί σε μία θετικιστική αντίληψη του κόσμου που επιτρέπει το σαφή διαχωρισμό υποκειμένου-αντικειμένου και την ανάδυση αιτιοκρατικών σχέσεων. “Αυτός ο πολωμένος τρόπος αντίληψης επηρεάζει τον κυρίαρχο τρόπο διάγνωσης, όπως διαμορφώνεται μέσα από την πόλωση «υγεία – νόσος». Επιτρέπει την κατανόηση της ψυχοπαθολογίας ως «μυχιότητας», ως κάτι που αφορά δηλαδή αποκλειστικά το άτομο που υποφέρει.

Η θεραπεία Gestalt, ως φαινομενολογική προσέγγιση, που βασίζεται στη θεωρία πεδίου και τον υπαρξιακό διάλογο, μπορεί να διευρύνει την αντίληψή μας για το ανθρώπινο “πάσχειν”, την ανθρώπινη οδύνη. Προτείνει μια αντίληψη της ψυχοπαθολογίας ως φαινόμενο του διυποκειμενικού πεδίου, και συνεπώς της διάγνωσης ως διαδικασίας στο όριο της επαφής του ανθρώπου και του κόσμου.

Με βάση την παραπάνω θέση αναδύονται κάποια ερωτήματα:

  • Πώς αντιλαμβανόμαστε στη σύγχρονη εποχή τις έννοιες της υγείας και της νόσου;
  • Πώς ενημερώνεται σήμερα η πρακτική μας από διαγνωστικές αρχές και κριτήρια;
  • Πώς βιώνουμε τις κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές αλλαγές ως άνθρωποι και ιδιαίτερα ως ψυχοθεραπευτές;
  • Υπάρχουν φαινόμενα που συναντάμε για πρώτη φορά στα γραφεία μας;
  • Τι μας στηρίζει και τι μας δυσκολεύει στο έργο μας;
  • Ποιες ποιότητες χρειάζεται να έχει ένας θεραπευτής περισσότερο τώρα, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια;
  • Πως κατανοούμε το «κοινωνικό» στον χώρο της ψυχοθεραπείας;
  • Πώς συνεισφέρει η τέχνη στη θεραπευτική συνάντηση;
  • Πως οι φαινομενολογικές προσεγγίσεις μπορούν να συνεισφέρουν στην ψυχοθεραπευτική κοινότητα και στην επιστήμη γενικότερα;

Σε αυτή τη διημερίδα σας προσκαλούμε να συνομιλήσουμε κατευθυνόμενοι από την παρουσία, όπως αυτή προκύπτει στο όριο της επαφής, τη σύνδεση, την αποδοχή, τη συμπερίληψη και την καρποφόρα συνδιαλλαγή απόψεων.

Μέσα από αυτή την κατεύθυνση, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι η επαφή με το διαφορετικό, καλούμε σε διάλογο θεραπευτές Gestalt, συναδέλφους από άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς και ανθρώπους από διαφορετικές επιστήμες και τέχνες, με στόχο τη διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων.

Άλλωστε για τη θεραπεία Gestalt η συνδημιουργία της θεραπευτικής εμπειρίας υποκινείται και υποστηρίζεται πάντα από την κατεύθυνση προς την επαφή με τ@ άλλ@.”

Θέμα εισήγησης της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας Gestalt Κωνσταντίνας Μπασκουρέλου BSc., MA. :

Η ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση μέσα απ’ την οπτική́ της θεραπείας Gestalt : Η απουσία στο όριο της επαφής ως τίμημα της διαρκούς αναζήτησης για βεβαιότητα

“Η λέξη obsession (εμμονή) προέρχεται απ’ το λατινικό obsidere (πολιορκώ). Όταν η δημιουργική προσαρμογή του ατόμου έχει ιδεοψυχαναγκαστικές ποιότητες, η ζωή είναι συνεχόμενη μάχη: ένα καθεστώς πολιορκίας. Τι αναδύεται στο όριο της επαφής όταν συναντάμε έναν άνθρωπο σε «κατάσταση πολιορκίας»; Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο του να υπάρχει στον κόσμο και να χτίσουμε γέφυρες απ’ την απομόνωση και τη μοναξιά των ιδεοψυχαναγκαστικών εμπειριών προς τη δημιουργία σχέσεων εμπερίεξης;

Εξερευνώντας το βίωμα των ορίων, του χώρου, του χρόνου, της ενσώματης εμπειρίας και του τρόμου που την χαρακτηρίζει (της “γυμνής φρίκης” κατά Binswanger), επιχειρούμε να αποτυπώσουμε το πεδίο της ιδεοψυχαναγκαστικής νεύρωσης.”

Σας περιμένουμε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 9 & 10 Νοεμβρίου 2024 ή διαδικτυακά μέσω του www.gestaltconferences.gr !